Боб плакия

Бобът е едно от най-характерните ястия за българската кухня. Много лесен за приготвяне и макар да не съдържа някакви тайни съставки, бобът в тавичка става в пъти по-вкусен от бобът яхния. 

Необходими продукти:

500 ГР ЗРЯЛ БОБ,3-4 ГЛАВИ КРОМИД ЛУК,2-3 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН,2 МОРКОВА (СИТНО НАРЯЗАНИ),ОКОЛО 150 МЛ ДОМАТЕНО ПЮРЕ,1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА ДЖОДЖЕН,1/2 СУПЕНА ЛЪЖИЦА ДЕВИСИЛ,1/2 ВРЪЗКА МАГДАНОЗ (СИТНО НАРЯЗАН ),1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА ЧЕРВЕН ПИПЕР,3-4 СУПЕНА ЛЪЖИЦА БРАШНО,ОКОЛО 150 МЛ ОЛИО,СОЛ НА ВКУС.

Начин на приготвяне:

НАКИСВАТЕ БОБА В СТУДЕНА ВОДА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА.СЛЕД ТОВА ГО ИЗМИВАТЕ,СЛАГАТЕ ГО В ПОДХОДЯЩА ТЕНДЖЕРА И ГО СВАРЯВАТЕ.СЛЕД КАТО Е ГОТОВ ПРИГОТВЕТЕ ЗАПРЪЖКАТА.В ТИГАН ИЗСИПЕТЕ МАЗНИНАТА,ПРИБАВЕТЕ БРАШНОТО И СЛОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПЪРЖИ ХУБАВО ДО БЛЕДО ЗЛАТИСТ ЦВЯТ НА БРАШНОТО.МАХНЕТЕ ОТ КОТЛОНА ,ПРИБАВЕТЕ ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР,РАЗБЪРКАЙТЕ ХУБАВО И ПОСТЕПЕННО ПРИБАВЕТЕ КЪМ БОБА С НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ.ПРИБАВЕТЕ МАГДАНОЗА,ДЕВИСИЛА,ДЖОДЖЕНА И ВЪРНЕТЕ БОБА НА КОТЛОНА ПРИ УМЕРЕНА ТЕМПЕРАТУРА ДА КЛОКНЕ ЗА 5-6 МИНУТИ И ГО МАХНЕТЕ.НАРЕЖЕТЕ НА ЕДРО КРОМИДА,МОРКОВИТЕ НА СИТНО И ЗАДУШЕТЕ В МАЛКО МАЗНИНА ДО ПЪЛНО ОМЕКВАНЕ НА КРОМИДА.ПРИБАВЕТЕ ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ ДА СЕ ЗАПЪРЖИ ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ С ЛУКА И МАХНЕТЕ ОТ КОТЛОНА.ПРИБАВЕТЕ КЪМ ГОТОВИЯ БОБ (КАКТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ОТ СНИМКИТЕ "СТЪПКА ПО СТЪПКА").ПРИБАВЕТЕ СОЛ НА ВКУС И ИЗСИПЕТЕ В ТАВА.ЗАПЕЧЕТЕ В ЗАГРЯТА ФУРНА НА 200 ГРАДУСА ДОКАТО СЕ ПОЛУЧИ ЛЕКА КОРИЧКА ОТГОРЕ. СТАВА ГОЛЯМА ВКУСОТИЙКА. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО <3 :)

Стъпка 1


Боб плакия-Стъпка-6859

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Стъпка 2


Боб плакия-Стъпка-6860

СЛЕД КАТО СВАРИТЕ БОБА , ПРИГОТВЕТЕ ЗАПРЪЖКАТА КАТО ЗАПЪРЖИТЕ В МАЗНИНАТА БРАШНОТО ДО БЛЕДО ЗЛАТИСТ ЦВЯТ, ПРИБАВЕТЕ ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР И РАЗБЪРКАЙТЕ ХУБАВО

Стъпка 3


Боб плакия-Стъпка-6861

ПОСТЕПЕННО ПРИБАВЕТЕ КЪМ СВАРЕНИЯ БОБ

Стъпка 4


Боб плакия-Стъпка-6862

ПРИБАВЕТЕ ПОДПРАВКИТЕ И ВЪРНЕТЕ НА КОТЛОНА ДА КЛОКНЕ ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ ДА СЕ СГЪСТИ

Стъпка 5


Боб плакия-Стъпка-6863

НАРЕЖЕТЕ НА ЕДРО КРОМИДА,МОРКОВИТЕ НА СИТНО И ЗАДУШЕТЕ В МАЛКО МАЗНИНА ДО ПЪЛНО ОМЕКВАНЕ НА КРОМИДА

Стъпка 6


Боб плакия-Стъпка-6864

ПРИБАВЕТЕ ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ ДА СЕ ЗАПЪРЖИ ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ С ЛУКА И МАХНЕТЕ ОТ КОТЛОНА.

Стъпка 7


Боб плакия-Стъпка-6865

ПРИБАВЕТЕ КЪМ ГОТОВИЯ БОБ

Стъпка 8


Боб плакия-Стъпка-6866

ПРИБАВЕТЕ СОЛ НА ВКУС И ИЗСИПЕТЕ В ТАВА.ЗАПЕЧЕТЕ В ЗАГРЯТА ФУРНА НА 200 ГРАДУСА ДОКАТО СЕ ПОЛУЧИ ЛЕКА КОРИЧКА ОТГОРЕ.

Стъпка 9


Боб плакия-Стъпка-6867

ГОТОВ ЗА ХАПВАНЕ