Боб с кисело зеле на фурна

Ако не си ял боб с кисело зеле не можеш да кажеш, че познаваш българската национална кухня! Вкусно, лесно и много икономично ястие, бобът с кисело зеле е една истинска зимна класика.

Необходими продукти:

400 г. стар боб
600 г. кисело зеле
1-2 скилидки чесън
2 равни супени лъжици червен пипер
около 100-120 мл. олио
1 супена лъжица сух джоджен

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от предната вечер във вода или поне 6-7 часа преди готвенето. В тенджера се налива около 2 литра вода, добавя се боба и след като кипне, водата се изхвърля, бобът се измива и се налива нова вода. Бобът се вари до готовност. Киселото зеле се нарязва на ситно. В тенджера се загрява олиото и се прибавя зелето, заедно със скилидките чесън нарязани на ситно. Добавете 100 мл. зелева чорба, но трябва да се внимава, ако чорбата е твърде солена не добавяйте сол към боба, за да не стане солено ястието. Готвим на умерена температура за 30-40 минути, като се разбърква периодично докато омекне напълно. Когато зелето е омекнало се добавя червеният пипер и джоджена, разбърква се още около минута, две като внимавате да не загори червения пипер. Готовото зеле прибавете към свареният боб и част от водата, в която се е варил и ястието се оставя да покъкри на тих огън за 10 минути. Прехвърлете всичко в тавичка и запечете във фурната за 15 минути. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7743

Необходими продукти

Стъпка 2


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7744

Бобът се накисва от предната вечер във вода или поне 6-7 часа преди готвенето. В тенджера се налива около 2 литра вода, добавя се боба и след като кипне, водата се изхвърля, бобът се измива и се налива нова вода. Бобът се вари до готовност.

Стъпка 3


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7745

Киселото зеле се нарязва на ситно. В тенджера се загрява олиото и се прибавя зелето,

Стъпка 4


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7746

заедно със скилидките чесън нарязани на ситно.

Стъпка 5


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7747

Добавете 100 мл. зелева чорба, но трябва да се внимава, ако чорбата е твърде солена не добавяйте сол към боба, за да не стане солено ястието. Готвим на умерена температура за 30-40 минути, като се разбърква периодично докато омекне напълно.

Стъпка 6


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7748

Когато зелето е омекнало се добавя червеният пипер и джоджена, разбърква се още около минута, две като внимавате да не загори червения пипер.

Стъпка 7


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7749

Готовото зеле прибавете към свареният боб и част от водата, в която се е варил и ястието се оставя да покъкри на тих огън за 10 минути.

Стъпка 8


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7750

Прехвърлете всичко в тавичка и запечете във фурната за 15 минути.

Стъпка 9


Боб с кисело зеле на фурна-Стъпка-7751

Мммм голяма вкусотийка