Канелени меденки

За много от нас канелените меденки са свързани с детски спомени. Спомени за коледа, зима, сняг и очакване на подаръци. Кой слушал, кой не слушал – канелените меденки бяха като указател, че времето за подаръците не е далеч!

Необходими продукти:

2 яйца,
160 гр. захар,
2 ванилий на д-р Йоткер,
120 мл олио,
2 супени лъцижи мед,
1 кафяна лъцица сода бикарбонат,
2 кафяни лъжици канела,
500-550 гр. брашно
За украса:
ядливо злато,
захарен фондан,
какао
релефна точилка с коледни мотиви

Начин на приготвяне:

В купа смесете яйцата,захарта, ванилията, олиото, содата бикарбонат, меда и канелата. Разбъркайте до еднородна смес. Добавете постепенно брашното и замесете тесто, докато получите меко, гладко тесто.Разточете кора с дебелина около 5 мм така медените сладки са мекички и могат да се хапват веднага и нямат нужда да престоят няколко дни докато омекнат. Разточете върху леко набрашнена повърхност и изрежете фигурки. Украсяването е другият важен момент в тази рецепта. Ако искате като мен набързо да украсите вашите меденки за Коледа или не сте много уверени в рисуването с айсинг, може да ползвате печати за бисквити, които се предлагат с различни щампи или пък релефна точилка с коледни мотиви. Топнете печата в какао, за да имате по-отчетлив и контрастен отпечатък върху медените сладки. Печатът се топва в какаото без да се мокри предварително. Топвате, изтръсквате и притискате леко върху сладката. Другия вариант разточвате с обикновена точилка, а после с релефната и режете с резци. Подредете в тава, застлана с хартия за печене като оставяте разстояние между отделните фигурки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 10 минути. В момента, в който си сменят цвета и крайчетата започнат да придобиват малко по-тъмен отенък, са готови. След изпичане оставете да се охладят и след това с помоща на четка нанасяте от ядливото злато. За украсата с фондана повтаряте процедурата като рзточвате отново с обикновена точилка, после с релефната и режете с формички. Медената сладка намазвате с малко мед и залепяте фондана, а след това с четка нанасяте от ядливото злато. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Канелени меденки-Стъпка-7722

Необходими продукти

Стъпка 2


Канелени меденки-Стъпка-7723

В купа смесете яйцата,захарта,

Стъпка 3


Канелени меденки-Стъпка-7724

ванилията,

Стъпка 4


Канелени меденки-Стъпка-7725

олиото,

Стъпка 5


Канелени меденки-Стъпка-7726

содата бикарбонат,

Стъпка 6


Канелени меденки-Стъпка-7727

меда

Стъпка 7


Канелени меденки-Стъпка-7728

и канелата. Разбъркайте до еднородна смес.

Стъпка 8


Канелени меденки-Стъпка-7729

Добавете постепенно брашното и замесете тесто, докато получите меко, гладко тесто.

Стъпка 9


Канелени меденки-Стъпка-7730

За украсата

Стъпка 10


Канелени меденки-Стъпка-7731

Разточете кора с дебелина около 5 мм така медените сладки са мекички и могат да се хапват веднага и нямат нужда да престоят няколко дни докато омекнат. Разточете върху леко набрашнена повърхност и изрежете фигурки.

Стъпка 11


Канелени меденки-Стъпка-7734

Ако искате като мен набързо да украсите вашите меденки за Коледа или не сте много уверени в рисуването с айсинг, може да ползвате печати за бисквити, които се предлагат с различни щампи или пък релефна точилка с коледни мотиви. Топнете печата в какао, за да имате по-отчетлив и контрастен отпечатък върху медените сладки. Печатът се топва в какаото без да се мокри предварително. Топвате, изтръсквате

Стъпка 12


Канелени меденки-Стъпка-7735

притискате леко върху сладката.

Стъпка 13


Канелени меденки-Стъпка-7736

Другия вариант разточвате с обикновена точилка, а после с релефната

Стъпка 14


Канелени меденки-Стъпка-7742

и залепяте фондана, а след това с четка нанасяте от ядливото злато.

Стъпка 15


Канелени меденки-Стъпка-7741

Медената сладка намазвате с малко мед

Стъпка 16


Канелени меденки-Стъпка-7740

За украсата с фондана повтаряте процедурата като рзточвате отново с обикновена точилка, после с релефната и режете с формички.

Стъпка 17


Канелени меденки-Стъпка-7739

След изпичане оставете да се охладят и след това с помоща на четка нанасяте от ядливото злато.

Стъпка 18


Канелени меденки-Стъпка-7738

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 10 минути. В момента, в който си сменят цвета и крайчетата започнат да придобиват малко по-тъмен отенък, са готови.

Стъпка 19


Канелени меденки-Стъпка-7737

и режете с резци.