КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН

За всички които ще слагат зеле в бидон ще споделя, че изпълнението не е сложно, но се иска чалъм.

Необходими продукти:

ЗА ДА СИ НАПРАВИТЕ ХУБАВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ, СА ВИ НЕОБХОДИМИ:
2-4 КОРЕНА ХРЯН, КОЙТО ПРИДАВА РЕЗЛИВОСТ НА АРМЕЕВАТА ЧОРБА, КОЧАН ЦАРЕВИЦА, ДЮЛЯ ИЛИ ЯБЪЛКА, СОЛ И ВОДА. ДЮЛЯТА ИЛИ ЯБЪЛКАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е НАРЯЗАНА И СЕ СЛАГА ЗА ПО-ДОБРА ФЕРМЕНТАЦИЯ. КОЧАНЪТ ОТ ЦАРЕВИЦА ПОДПОМАГА ГАЗИРОВКАТА. ЗА ПРИЯТЕН ЦВЯТ НА ЧОРБАТА МОЖЕ ДА СЛОЖИТЕ ЧЕРВЕНА ЗЕЛКА. НА БИДОН ОТ 50 ЛИТРА СТИГА ЕДНА ТАКАВА ЗЕЛКА. ЗА СОЛТА НАЙ-ДОБРЕ Е ДА БЪДЕ МОРСКА. НА 10 ЛИТРА ВОДА СЕ СЛАГАТ 400 ГР СОЛ.

Начин на приготвяне:

КОЧАНА НА ВСЯКА ЗЕЛКА СЕ ЦЕПВА НА КРЪСТ, НО НЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛБОКО, ЗА ДА НЕ СЕ СРЕЖАТ ЛИСТАТА. ЗЕЛКИТЕ СЕ НАРЕЖДАТ ПЛЪТНО НА РЕДОВЕ. НАЙ-ОТГОРЕ СЕ СЛАГА КРЪСТАЧКА, КОЯТО ДА НАТИСКА ЗЕЛЕТО ПОД САЛАМУРАТА. ПЪРВИТЕ 20 ДНИ САЛАМУРАТА В БИДОНА СЕ ПРЕТАКА ЕЖЕДНЕВНО. АКО НЯМАТЕ КАНЕЛКА, СЕ ВКАРВА МАРКУЧ, КОЙТО ДА СТИГА ДО ДЪНОТО И ПРЕЗ НЕГО СЕ ДУХА. ВЕЧЕ ПРОДАВАТ И ВАРИАНТ МАРКУЧ С ТРЪБА НА ПРИНЦИПА НА СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ, КОЕТО СЪЩО ВЪРШИ ИДЕАЛНА РАБОТА. ЗА СТОПИРАНЕ НА ФЕРМЕНТАЦИЯТА СЛЕД КАТО СОКЪТ Е ПРИДОБИЛ МЛЕЧНО КИСЕЛ ВКУС СЕ ПРИБАВЯТ СОКЪТ НА 4 ЛИМОНА, КОРИТЕ ИМ И 1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА СИНАПЕНО СЕМЕ, ЗАВЪРЗАНО В МАРЛЕНА ТОРБИЧКА.АКО НЯМАТЕ ЛИМОНИ, СЕ СЛАГА ПО 1 гр ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА НА 1 ЛИТЪР САЛАМУРА, КОЯТО СЕ РАЗТВАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО В МАЛКО ЗЕЛЕВ СОК. ЛИМОНИТЕ ОБАЧЕ ПРЕДАВАТ ПО-ДОБЪР ВКУС. СЛЕД ТОВА ЗЕЛЕТО СЕ ПРЕТАКВА ПОНЕ ЕДИН ПЪТ В СЕДМИЦАТА, КАТО ПРЕДИ ПРЕТАКВАНЕТО СЕ ОБИРА ОБРАЗУВАЛАТА СЕ БЯЛА ПЛЪТНА ПОКРИВКА-ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "ЦВЯТ" ИЛИ "СЪГА". ТАКА СОКЪТ СЕ ЗАПАЗВА БИСТЪР И РЕЗЛИВ, А ЗЕЛЕТО-СТЕГНАТО, БЕЗ МИРИЗМА. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО!

Стъпка 1


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6078

Стъпка 2


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6079
КОЧАНА НА ВСЯКА ЗЕЛКА СЕ ЦЕПВА НА КРЪСТ, НО НЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛБОКО, ЗА ДА НЕ СЕ СРЕЖАТ ЛИСТАТА.

Стъпка 3


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6080
КОЧАНЪТ ОТ ЦАРЕВИЦА ПОДПОМАГА ГАЗИРОВКАТА

Стъпка 4


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6081
ДЮЛЯТА ИЛИ ЯБЪЛКАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е НАРЯЗАНА И СЕ СЛАГА ЗА ПО-ДОБРА ФЕРМЕНТАЦИЯ.

Стъпка 5


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6082
2-4 КОРЕНА ХРЯН, КОЙТО ПРИДАВА РЕЗЛИВОСТ НА АРМЕЕВАТА ЧОРБА

Стъпка 6


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6083
ПЪРВИТЕ 20 ДНИ САЛАМУРАТА В БИДОНА СЕ ПРЕТАКА ЕЖЕДНЕВНО. АКО НЯМАТЕ КАНЕЛКА, СЕ ВКАРВА МАРКУЧ, КОЙТО ДА СТИГА ДО ДЪНОТО И ПРЕЗ НЕГО СЕ ДУХА. ВЕЧЕ ПРОДАВАТ И ВАРИАНТ МАРКУЧ С ТРЪБА НА ПРИНЦИПА НА СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ, КОЕТО СЪЩО ВЪРШИ ИДЕАЛНА РАБОТА.

Стъпка 7


КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН -Стъпка-6084
НА 10 ЛИТРА ВОДА СЕ СЛАГАТ 400 ГР СОЛ