Ориз с печени чушки и гъби

Идеалната рецепта за пости. Ориза с гъби и печени чушки в него вдига много нивото на ястието – и по отношение на аромата, и по отношение на вкуса. Освен това е и много бързо за приготвяне, което прави това ястие добър избор и за домакините, които трябва да спретнат набързо нещо за хапване.

Необходими продукти:

2 чаени чаши ориз
1 глава кромид лук
150 мл олио
300 гр гъби
3-4 средно големи печени чушки
150-200 мл доматено пюре
1 супена лъжица червен пипер
джоджен
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почиствате лука и ги нарязвате на дребни парченца, след което ги изсипвате в сгорещено олио в тенджера и разбърквате ( прибавете към лука малко сол така ще омекне по-бързо). След 4-5 минути към задушения лук добавяте и измитите и нарязани на едри парчета гъби. Разбърквайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути. След това към задушените гъби и лук добавете и нарязаните на малки парченца печените чушки. Разбърквайте непрекъснато в продължение на още 2-3 минути. След това допавете доматеното пюре и измития ориз. Към получената смес добавяте около една чаена лъжица сол, червен пипер и джоджен. Разбъркайте добре и залейте с пет чаени чаши гореща вода. Оставете леко да ври докато оризът попие голяма част от водата, като разбърквате отвреме на време, за да не загори. След това изсипвате ястието в тава и печете в предварително загрята на 180-200С фурна докато оризът попие напълно водата и остане на мазнина. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7830

Необходими продукти 

Стъпка 2


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7831

Почиствате лука и ги нарязвате на дребни парченца,след което ги изсипвате в сгорещено олио в тенджера и разбърквате (прибавете към лука малко сол така ще омекне по-бързо).

Стъпка 3


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7832

След 4-5 минути към задушения лук добавяте и измитите и нарязани на едри парчета гъби. Разбърквайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути.

Стъпка 4


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7833

След това към задушените гъби и лук добавете и нарязаните на малки парченца печените чушки. Разбърквайте непрекъснато в продължение на още 2-3 минути.

Стъпка 5


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7834

След това допавете доматеното пюре

Стъпка 6


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7835

и измития ориз.

Стъпка 7


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7836

Към получената смес добавяте около една чаена лъжица сол, червен пипер

Стъпка 8


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7837

и джоджен

Стъпка 9


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7838

Разбъркайте добре и залейте с пет чаени чаши гореща вода. Оставете леко да ври докато оризът попие голяма част от водата, като разбърквате отвреме на време, за да не загори.

Стъпка 10


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7839

След това изсипвате ястието в тава и печете в предварително загрята на 180-200С фурна докато оризът попие напълно водата и остане на мазнина.

Стъпка 11


Ориз с печени чушки и гъби-Стъпка-7840

Готов за хапване