ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ

Попитайте тези, които са сядали на масата на северняците, дали не са хапвали от тези вкусни чушки и сарми. Ястието е характерно за трапезата на Бъдни вечер. Тайната е в плънката, в която се слага само боб с единствената добавка на праз, подправката "сминдух" и повечко мазнинка.

Необходими продукти:

ОКОЛО 500 ГР БОБ,ОКОЛО 12-13 СУХИ ЧУШКИ,1 ГЛАВА ПРАЗ,1 ЧАЕНА ЧАША (250 МЛ) ОЛИО,СМИНДУХ,СОЛ НА ВКУС.

Начин на приготвяне:

СВАРЯВАМЕ БОБА И ГО ОЦЕЖДАМЕ НАПЪЛНО ОТ ВОДАТА(КОЯТО ВОДА СЕ ЗАПАЗВА ЗА ЗАЛИВАНЕ НА ЧУШКИТЕ).АКО ПЪЛНИТЕ СУХИ ЧУШКИ ТРЯБВА ДА ГИ СЛОЖЕТЕ ВЪВ ВРЯЛА ВОДА ДА ОМЕКНАТ.НАРЯЗВАМЕ ПРАЗА НА СИТНО И ГО ЧУКАМЕ В ХАВАНЧЕ СЪС СМИНДУХА.СЛЕД ТОВА СЕ ОБЪРКВА С БОБА И СЕ ПРИБАВЯ ОЛИОТО (КОЕТО ТРЯБВА ДА Е ПОВЕЧКО) И СОЛТА НА ВКУС. С ТАЗИ СМЕС ПЪЛНИМ ЧУШКИТЕ (КАКТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ОТ СНИМКИТЕ "СТЪПКА ПО СТЪПКА").РЕДИМ НАПЪЛНЕНИТЕ ЧУШКИ В НАМАСЛЕНА ТАВА ,КАТО ПРЕДИ ТОВА СЕ ТОПВА ГОРНАТА ЧАСТ НА ЧУШКАТА В БРАШНО.АКО ВИ ОСТАНЕ ОТ СМЕСТА (КАКТО В МОЯ СЛУЧАЙ)МОЖЕ ДА СВИЕТЕ САРМИЧКИ.ЗАЛИВАТЕ С БОБЕНАТА ЧОРБА И РЪСИТЕ С МАЛКО ОЛИО ПО ЧУШКИТЕ И САРМИТЕ.ПРЕДИ ДА СЕ СЛОЖАТ ДА СЕ ПЕЧАТ СЕ ПОКРИВАТ СЪС ЗЕЛЕВИ ЛИСТА.ПЕЧАТ СЕ НА 180-200 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 40-45 МИНУТИ.ДА СЕ ПОЛУЧИ ЛЕКО КАФЯВА КОРИЧКА ПО ЗЕЛЕВИТЕ ЛИСТА. ТАЙНАТА НА СТРАХОТНИЯ ВКУС Е ОТ ПОДПРАВКАТА "СМИНДУХ".РЕЦЕПТАТА Е ЗНАМ И СИ Я ПРАВЯ ОТ ГОДИНИ ОТ МОЯТА БЛИЗКА ЛЕЛЯ ВЕНКА, КОЯТО Е ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ,А ТАМ СА СТРАХОТНИ КУЛИНАРИ И МАЙСТОРИ НА СЪЧЕТАНИЯТА С ПОДПРАВКИТЕ НА ЯСТИЯ . ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО И МНОГО ВКУСНО.

Стъпка 1


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-2660

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Стъпка 2


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-2661

СВАРЯВАМЕ БОБА И ГО ОЦЕЖДАМЕ НАПЪЛНО ОТ ВОДАТА(КОЯТО ВОДА СЕ ЗАПАЗВА ЗА ЗАЛИВАНЕ НА ЧУШКИТЕ).АКО ПЪЛНИТЕ СУХИ ЧУШКИ ТРЯБВА ДА ГИ СЛОЖЕТЕ ВЪВ ВРЯЛА ВОДА ДА ОМЕКНАТ.НАРЯЗВАМЕ ПРАЗА НА СИТНО И ГО ЧУКАМЕ В ХАВАНЧЕ СЪС СМИНДУХА.СЛЕД ТОВА СЕ ОБЪРКВА С БОБА И СЕ ПРИБАВЯ ОЛИОТО (КОЕТО ТРЯБВА ДА Е ПОВЕЧКО) И СОЛТА НА ВКУС.

Стъпка 3


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-2662

С ТАЗИ СМЕС ПЪЛНИМ ЧУШКИТЕ

Стъпка 4


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-2663

РЕДИМ НАПЪЛНЕНИТЕ ЧУШКИ В НАМАСЛЕНА ТАВА ,КАТО ПРЕДИ ТОВА СЕ ТОПВА ГОРНАТА ЧАСТ НА ЧУШКАТА В БРАШНО.

Стъпка 5


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-2666

АКО ВИ ОСТАНЕ ОТ СМЕСТА (КАКТО В МОЯ СЛУЧАЙ)МОЖЕ ДА СВИЕТЕ САРМИЧКИ.

Стъпка 6


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-7063

ЗАЛИВАТЕ С БОБЕНАТА ЧОРБА И РЪСИТЕ С МАЛКО ОЛИО ПО ЧУШКИТЕ И САРМИТЕ.ПРЕДИ ДА СЕ СЛОЖАТ ДА СЕ ПЕЧАТ СЕ ПОКРИВАТ СЪС ЗЕЛЕВИ ЛИСТА.ПЕЧАТ СЕ НА 180-200 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 40-45 МИНУТИ.ДА СЕ ПОЛУЧИ ЛЕКО КАФЯВА КОРИЧКА ПО ЗЕЛЕВИТЕ ЛИСТА

Стъпка 7


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С БОБ -Стъпка-7064

ГОТОВИ ЗА ХАПВАНЕ