СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ

Да намериш вкусно сладко или конфитюр от магазина си е голямо предизвикателство. Освен, че са  много по-вкусни, домашно приготвените сладка са и много лесни за приготвяне, затова си заслужава човек да отдели малко време, а тази комбинация от сини сливи и боровинки със сигурност ще ви очарова. 

Необходими продукти:

2 кг сини сливи
1 кг боровинки
2,500 кг захар
500-600 мл вода
1-2 ванилии
1 равна чаена лъжица лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Измивате добре сливите, почиствате ги от костилките, като ги разделите на две половини, а после на четири. Измийте внимателно и боровинките. Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп (когато започнат да излизат големи мехури от захарния сироп, това означава, че се е сгъстил достатъчно). Внимателно пускате сливите и боровинките и варите 2-3 минути. Махате сладкото от котлона и така престоява 3-4 часа. По този начин на престояване плодовете се стягат и остават цели. Върнете сладкото и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Варете, до желаната гъстота. За по-сигурно е да пробвате сиропа на сладкото, само така може да разберете за гъстотата. Когато вземете малко от сиропа, капнете върху порцеланова чиния и капката не се разтича, а остава цяла сладкото е готово! Сложете ванилията и лимонената киселина 3-4 минути преди да махнете сладкото от котлона. Затворете го в сухи буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ. Не се стерилизират. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6809

Необходими продукти

Стъпка 2


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6810

Измивате добре боровинките и  сливите, почиствате сливите от костилките, като ги разделите на две половини, а после на четири. 

Стъпка 3


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6811

Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп (когато започнат да излизат големи мехури от захарния сироп, това означава, че се е сгъстил достатъчно).

Стъпка 4


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6812

Внимателно пускате сливите 

Стъпка 5


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6813

и боровинките и варите 2-3 минути. 

Стъпка 6


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6814

Махате сладкото от котлона и така престоява 3-4 часа. По този начин на престояване плодовете се стягат и остават цели.

Стъпка 7


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6815

 Върнете сладкото и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Варете, до желаната гъстота. За по-сигурно е да пробвате сиропа на сладкото, само така може да разберете за гъстотата. Когато вземете малко от сиропа, капнете върху порцеланова чиния и капката не се разтича, а остава цяла сладкото е готово! 

Стъпка 8


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6816

Сложете ванилията

Стъпка 9


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6817

и лимонената киселина  3-4 минути преди да махнете сладкото от котлона.

Стъпка 10


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6818

Затворете го в сухи буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ. Не се стерилизират. 

Стъпка 11


СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И БОРОВИНКИ -Стъпка-6819

Готово за хапване.