Сладко от смокини

Смокините са познати още от зараждането на цивилизацията,именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението.А това сладко също може да вкара всеки в грях , който го опита!Честно да си призная много го обичам. Любимото ми е. Може би защото го свързвам с детството си. Най-вкусното сладко от смокини,  което съм яла,  е сладкото на майка ми и моята баба. Смокините в него винаги са сочни, никаква следа от разваряване на плодовете, а сокът е като меден еликсир.

 

 

Необходими продукти:

3 кг смокини
3 кг захар
500-600 мл вода
2 ванилии
1 равна чаена лъжица лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Измийте смокините и изрежете дръжките им. Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп (когато започнат да излизат големи мехури от захарния сироп, това означава, че се е сгъстил достатъчно). Внимателно пускате смокините и варите 2-3 минути. Махате сладкото от котлона и така престоява 3-4 часа. По този начин на престояване смокините се стягат, пълнят се със сироп и не се пукат. Върнете сладкото и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Варете, до желаната гъстота. Сложете ванилията и лимонената киселина 3-4 минути преди да махнете сладкото от котлона. Затворете го в сухи буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ. Не се стерилизират. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Сладко от смокини-Стъпка-6765

Необходими продукти

Стъпка 2


Сладко от смокини-Стъпка-6766

Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп (когато започнат да излизат големи мехури от захарния сироп, това означава, че се е сгъстил достатъчно)

Стъпка 3


Сладко от смокини-Стъпка-6767

Внимателно пускате смокините и варите 2-3 минути. Махате сладкото от котлона и така престоява 3-4 часа. По този начин на престояване смокините се стягат, пълнят се със сироп и не се пукат.

Стъпка 4


Сладко от смокини-Стъпка-6768

Върнете сладкото и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Варете, до желаната гъстота.

Стъпка 5


Сладко от смокини-Стъпка-6769

Сложете ванилията

Стъпка 6


Сладко от смокини-Стъпка-6770

и лимонената киселина  3-4 минути преди да махнете сладкото от котлона.

Стъпка 7


Сладко от смокини-Стъпка-6771

Затворете го в буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ. 

Стъпка 8


Сладко от смокини-Стъпка-6772

Просто божествено... върху парченце вкусен кашкавал Пармиджано сладко от смокини