Телешко варено по мамина рецепта

Една от любимите ми рецепти, която съм научила от моята майка. Не е задължително да се приготвя само от телешко месо. Съвсем спокойно телешкото може да се замести и със свинско месо. Удоволствието е несравнимо, особено поднесено с мек хляб и хубаво червено вино.

Необходими продукти:

1 кг телешко месо
2 глави кромид лук
2 моркова
150 грама глава целина
600 грама картофи
100 мл олио
2 супени лъжици домати на кубчета ( от консерва)
6-7 броя черен пипер на зърна
2 броя дафинов лист
сол на вкус
3-4 стръка магданоз за поръсване- едро нарязан

Начин на приготвяне:

Месото се измива и нарязва на средни по големина кубчета. Поставя в дълбока 5л. тенджера под налягане и се залива със 3 литра студена вода. Затваря се тенджерата под налягане. Когато започне да шуми, котлонът се намалява на половина от мощността му. Варенето продължава 20 минути. Премества се тенджерата от котлона и се изчаква да спре да шуми. Когато спре да шуми, налягането вече е спаднало и може да се отвори.Изважда се месото с решетеста лъжица, а бульонът се прецежда. В друга тенджера се слагат нарязаните моркови на колелца, нарязана на пръчици целина, едро нарязани картофи и едната глава на едро нарязана лук. Втората глава лук се нарязва на дебели шайби и се запича в намаслен тиган и от двете страни докато придобие златисто-кафяв цвят, след което се добавя в тенджерата. Лука се запича за да предаде по наситен тъмен цвят на бульона. Залива се с бульона и ако е необходимо се долива вода. Прибавя се черния пипер и дафиновите листа. Прибавя се месото и олиото. Оставя се да ври под капак на умерен огън. В самия край на варенето когато всичко е готово се слага сол на вкус и доматите от консерва и се вари още 10 минути под капак.Когато сервирате Телешкото варено, сипвате в чинията равномерно от всички зеленчуци и месо, гарнирате с нарязан магданоз. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7404

Необходими продукти

Стъпка 2


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7405

Месото се измива и нарязва на средни по големина кубчета

Стъпка 3


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7406

Поставя в дълбока 5л. тенджера под налягане и се залива със 3 литра студена вода. Затваря се тенджерата под налягане. Когато започне да шуми, котлонът се намалява на половина от мощността му. Варенето продължава 20 минути.

Стъпка 4


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7407

Премества се тенджерата от котлона и се изчаква да спре да шуми. Когато спре да шуми, налягането вече е спаднало и може да се отвори.Изважда се месото с решетеста лъжица, а бульонът се прецежда.

Стъпка 5


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7408

В друга тенджера се слагат нарязаните моркови на колелца, нарязана на пръчици целина, едро нарязани картофи и едната глава на едро нарязана лук.

Стъпка 6


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7409

Втората глава лук се нарязва на дебели шайби и се запича в намаслен тиган и от двете страни докато придобие златисто-кафяв цвят

Стъпка 7


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7410

след което се добавя в тенджерата. Лука се запича за да предаде по наситен тъмен цвят на бульона.

Стъпка 8


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7411

Прибавя се черния пипер и дафиновите листа.

Стъпка 9


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7412

Залива се с бульона и ако е необходимо се долива вода.

Стъпка 10


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7413

Прибавя се месото и олиото. Оставя се да ври под капак на умерен огън.

Стъпка 11


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7414

В самия край на варенето когато всичко е готово се слага сол на вкус

Стъпка 12


Телешко варено по мамина рецепта-Стъпка-7415

и доматите от консерва и се вари още 10 минути под капак.Когато сервирате Телешкото варено, сипвате в чинията равномерно от всички зеленчуци и месо, гарнирате с нарязан магданоз